Диети

Диета от категория - Отслабване /Смесени

СРЕДИЗЕМНОМОРСКА ДИЕТА

СРЕДИЗЕМНОМОРСКА ДИЕТА

От диетата, наречена средиземноморска, не се отслабва драстично, предупреждава Жак Фрикер, световноизвестен специалист по храненето, но понеже е изключително добре балансирана, тя бавно и сигурно ни позволява да се вталим. Най-важното е да не „давим” в олио или зехтин препоръчваните салати, да се откажем от тежките десерти, а тестени храни да ядем само веднъж, най-много 2 пъти дневно. Диетата е много здравословна, защото снижава нивото на холестерола в кръвта. Освен това най-нови изследвания доказват, че в сравнение с останалото човечество хората от средиземноморските страни са най-малко изложени на риска от сърдечносъдови заболявания. При тях се наблюдава и забавяне на процесите на стареене. С препоръчваното меню ще отслабвате най-много с 1 килограм, 2 на месец, но затова пък ще бъдете много по - енергични и жизнени.

ОСНОВНИ ПРИЦИПИ

- Заложете на бавните захари, които ще си доставите с филия пълнозърнест хляб на закуска, със спагетите, боб, леща на обяд или вечеря. Тези храни зареждат с енергия мускулите и мозъка и не позволяват да се чувстваме уморени.

- На обяд и вечеря дайте предимство на пресните зеленчуци. Подправяйте много леко салатите – лъжичка зехтин и малко оцет или лимонов сок. Вкусът е чудесен а калориите нищожни.

- Не пренебрегвайте чесъна, лука, подправките и ги използвайте колкото се може по – често.Те не само предпазват от рак, тъй като са мощни антиоксиданти, но и правят пикантно най-баналното ядене.

- Яжте риба поне 4 пъти седмично. Тя е ваш съюзник в борбата с килограмите, стига да не я пържите, а да я приготвяте на скара, на пара или във фолио. Подправяйте я с лимон. Рибата е богата на мазнини, защитава сърцето и артериите, действа антиканцерогенно и стимулира мозъчните процеси.

- От 2 до 5 пъти седмично консумирайте „постно” месо – пилешко, пуешко, заек, като ограничавате количеството до 100 гр. на хранене.

-